Fuat Uğur’a Tekzip

8 'da okunur

Fuat Uğur, 30.01.2021 tarihli “HDP ve PKK Çerkesleri Neden Provoke Etmek İstiyor?” başlıklı gazete yazısı yayımlandı. Habere buradan ulaşabilirsiniz. Almastı olarak direkt hedef gösterildiğimiz yazıya cevap verme gerekliliği duyduk; zira akla hayale sığmayacak suçlamalar, hakaretler ve iftiralar bulunan bir yazıydı.

Öncelikle, belirtmemize gerek bile görmüyorduk ancak şimdi bunun gerekliliğini hissediyoruz. Biz Çerkesiz. İnansanız da inanmasanız da bir insanın kimliğini elinden alamazsınız ve başka bir şeyle ilişkili olmadığını özellikle belirten bir grubu ilişkilendirmeye çalışamazsınız. Almastı ekibindeki kadınlar Çerkestir ve Çerkesler içinde sıkıntı gördükleri bir konuya dikkat çekmek için birleşmişlerdir. Hiçbir siyasi oluşuma bağlı olmamakla birlikte ailelerimiz bizi Çerkes kimliği ile büyütmüş, Xabze ile yetiştirmiştir. Fuat Uğur’un dile getirdiği gibi birkaç lüzumsuz, zevzek insan değiliz; aksine bu topluma gerekli bir grubuz. Neden gerekli olduğumuz elbette anlaşılacaktır. Hayra alametiz, emin olun.

Şu an var olan tek gelecek planımız; Çerkes kadınlarının toplumda güven içinde yaşamalarına katkıda bulunabilmek, her alanda ve her koşulda dışlanmadan erkeklerle eşit varlık gösterebilmelerini sağlamaktır. Bu amaçlara ufak da bir katkımız olursa planımıza ulaşıyoruz demektir. Bundan başka da bir amacımız yoktur.

Yine Fuat Uğur’un belirttiği gibi bildirimiz veya manifestomuz zehirli değil, aksine kadınları iyileştiricidir. Sosyal medyada kadın-erkek Çerkesler bize tepkilerini gösterdiler, bu konuda haklı kendisi. Fakat bize tepki gösterenlerin neredeyse tamamına yakını erkekti. Merak eden, araştırmak isteyen anahtar kelimelerle aratıp durumu görebilir, tepkileri okuyabilirler. Elbette kadınlar da tepki gösterdi, bunu inkâr etmiyoruz. Ancak kendisinin belirttiği gibi “özellikle kadınlar” değildi itiraz eden.

Devamında belirttiği “bu zehirli hareketi başlatanlar PKK, HDP ve Küresel birtakım kriptoların kapılarından ayrılmayan kişilikler” cümlesinde iddialarına başlıyor Fuat Uğur. Yukarıda da belirttiğimiz gibi siyasi bir partinin/hareketin bir uzantısı veya üyeleri değiliz. Bugüne kadar kurduğumuz tüm cümlelerde özellikle düşünsel ve örgütsel olarak bağımsız olduğumuzu deklare ettik. Çerkes siyaseti içerisinde de Türkiye siyaseti genelinde de herhangi bir yapı, örgüt, parti ile ilişiğimiz yoktur. Gazetecilik etiği gereği iddialarınızı ispat etmelisiniz, aksi hâlde temelsiz laflardan, dedikodudan öteye gidilemez. “Yayınladığı her bildiri tüm terör iltisaklı ve yasaklı sitelerde, Sorosçu, dış destekli YouTube kanallarında aynı anda yer bulabiliyor” iddiası ise artık Almastı’nın sınırlarını aşmış, çıktığımız program ve canlı yayınlara uzanmıştır. Bizim röportaj verdiğimiz veya yayına katıldığımız programlara, isteyen herkes, iki dakikalık bir arama ile ulaşabilir. Fakat buradan da hatırlatmak gerekirse bu programlar; Marje Podcast, İKKD Youtube yayını, Medyascope, Independent Türkiye ve Sivil Sayfalar’dır. Hangisinin terör iltisaklı ve yasaklı olduğunu, hangisinin dış destekli olduğunu özellikle belirtmesini rica ediyoruz. Temel mantık ve gazetecilik kurallarının dışında iftiralarla dolu bu yazının niyetinin hayırlı olmadığı açıktır. Bizim katıldığımız programlar dışında oluşumumuzun haberleri de yapılmıştır. Yine gazetecilik kimliği üzerinden soruyoruz: Yeni yapılanan bir hareketin, çeşitli haber siteleri tarafından haberinin yapılması, duyurulması o hareketin siparişi üzerine mi olur? Kendisi gazeteci kimliği taşıdığından bu ayrıntıları bilmesi gerekir.

Kadına şiddet, iştah kabartan bir mevzu değildir. Tüm dünyanın ciddi bir sorunudur ve kadınların da ses çıkarmaya elbette hakkı vardır. Biz Almastı olarak, bu terimin arkasına sığınıp Çerkes toplumunu bölmek gibi niyetler taşımıyoruz. Bunu dile getirmek veya cevap vermek bile bize abes gelirken, bizim hakkımızda Fuat Uğur dışında da bazı kişiler böyle iddialarda bulundular. Biz kimseyi bölmeye çalışmıyoruz, bu absürt iddiayı da bir daha dile getirmek veya cevaplamak niyetinde değiliz.

Kadına şiddet, kadın sömürüsü gibi konuları Çerkes kadınları ele alınca “leş yiyici” gibi çirkin bir ithamla ilişkilendirilmeleri fakat Türkiye kamuoyunda konuşulunca uygun olması büyük çelişkidir. Devamında gelen “çakallar”, “ideolojik çöplük kargaları” ifadelerini birer hakaret olarak almıyor, aksine türcü ifadeler olduğunu belirtme gereği duyuyoruz.

Toparlamak gerekirse; bizim amacımız bellidir, niyetimiz açıktır. Dile getirdiğimiz söylemlerden başka gizli bir ajandamızın olmadığı açıktır. Ancak bize sistematik olarak bu saldırıları yapanların, bu yalanları üretenlerin niyetlerinin bu kadar açık olduğundan şüpheliyiz. Kuruluşumuzu ilan ettiğimiz günden beri bizi özellikle kriminalize bir yapı gibi göstermeye çalışanların farkındayız. Fuat Uğur ile ulusal medyaya taşınan bu tezviratların iyi niyetten uzak olduğu ortadadır. Kadın hareketlerine aşina olan herkes, kadınların açık ve şeffaf hareket ettiklerinin farkındadır. Almastı hareketi de niyetlerini hiçbir zaman saklamamış ve gizli bir amaç peşinde olmamıştır.

Saygılarımızla

Almastı Çerkes Kadın Hareketi

Bir önceki

Av. Ferit Atalay ile Röportaj

Bir sonraki

Bir Asimilasyon Aracı Olarak Soyadı

Latest from Blog

İkrardan Dönüş

oturdum saydım. kaçıncı gündü. öldüğü, son nefesini verdiği gün müydü birinci gün. yoksa defnedildiği gün mü.

0 $0.00